Täällä on yllättävän paljon gluteenittomia ruokia. Tämä on suomalaisille varmaan vähän omituista, mutta nyt elokuun alusta Lidl on kokeilemassa gluteenittomien tuotteiden myyntiä täällä! Tämä on iso askel eteenpäin. Täällä on hyvät valikoimat, jos vain menee oikeisiin paikkoihin.. Tescossa on yleensä ollut suht hyvä valikoima, jos vain menee tarpeeksi isoon liikkeeseen. Pikkupuodeissa on yleensä metrin leveä hyllykkö, mistä löytyy yksi aamupala aines, jotain proteiinipatukoita, pastaa ja muutama muu juttu, jota kyseisessä paikassa menee enempi kaupaksi. Vastaan on kans tullut, että jos kyseessä on keskikokoinen ASDA, sieltä ei kanssa löydä oikein mitään. Yleinen sääntö, mitä isompi kauppa, sitä parempi. Toisaalta M&S paikoissa on yleensä enemmän valikoimaa, vaikka on pienempi.

Parhaat perusvaihtoehdot löytyy Tesco, ASDA ja Sainsbury akselilla. Itse yleensä käyn Tescossa, koska se on suht halpa, etenkin isot kaupat ja heidän bonus systeemi on suht sama kuin Plussakortti. Yksi punta vastaa yhtä pistettä ja pisteillä saa joko rahaa tai etukuponkeja. Ja isoin lähin kauppa miulla on täällä Tesco Extra, mikä on kuin pieni Prisma. Yleensä gluteenittomia tuotteita ei tarvitse hirveästi metsästää. Kaikki kuivat tavarat on samalla hyllyllä, ja tällä hetkellä gluteeniton valikoima on puolet käytävän pituudesta ja valikoimaa uudistetaan! Aamupala muroja siellä on yli viittä eri laatua, plus myslit, plus kaurahiutaleet. Leipiä löytyy myös moneen eri makuun. Tosin mitään ruisleivän kaltaista vastiketta en ole löytänyt kaupoista.
Muut hyllyt on sitten vähän sikin sokin. Olen tosin huomannut, että kannattaa etsiä vegetaari/vegaani hylly ja sen lähettyvillä on melkein aina ollut gluteenittomat. Kerta-aterioita ja pakastettuja ruokia löytyy ihan kivalla valikoimalla. Suomessa asuessani, päävalikoima tuntui aina olevan pakastettuna, mutta täällä se on enemmän toisin päin. Niin joo ja lihatuotteissa tämä koko etsintä menee sekaisin. Monet lihatuotteet ei ole mitenkään eroteltu gluteenittomiin ja ei gluteenittomiin, ne on ihan sekaisin. Niissä pitää tarkasti lukea, mitä sieltä löytyy. Yleensä etukannessa löytyy pienellä kirjoitettuna gluten free. Jotkut yritykset ovat tuntuneet huomaavan, että pienellä yrityksellä voi miellyttää isompaa asiakasmäärää. Esim leikkeleitä löytyy täällä gluteenittomalla taikinanmuruilla! En ole vielä nähnyt sen firman tuotteita gluteenipitoisina.

Jos on menossa piknikille tai matkalle, niin M&S on paras omasta mielestä. Niissä on erikseen hyllyt gluteenittomille voileiville! Tai no paikallisille vastineille.. Itse olen tykästynyt BLT kolmioleipiin, mutta niitä löytyy moneen makuun. Jopa pari wrap tyyppistä ateriaa. Nyt he ovat aloittaneet uuden kampanjan siellä. Kaikissa paikoissa näkee Meal Deal hintalappuja. Se tarkoittaa, että osta nämä tietyt ruuat (yleensä voileipä, pieni paketti sipsejä ja juoma) ja saat paketin alennettuu hintaan. M&S on aloittanut saman myös gluteenittomille tuotteille!

Jos on muuttamassa tänne, niin Celiac UK on hyvä järjestö. Kun liittyy sinne, jäsenmaksuun kuuluu kännykän appi, millä voi tarkastaa onko kyseinen valmist gluteeniton vai ei. Silti kannattaa vilkaista onko luettelossa mitään gluteenitonta. Joskus appi on hieman jäljessä, jos joku ruoka on uudistettu.