Minua ärsyttää ihan hirveästi, että en muistanut ottaa kuvia näistä ihanista Britti ruuista! Miulle nimittäin tehtiin oikea Shephard's pie ja Sunday roast. No itse kukin voi googlettaa nämä nimet, jos haluaa nähdä mitä ne ovat.

Ensimmäisenä Shephard's pie. Mie olen aina pelännyt tätä ruokaa koska nimen mukaan se on piirakka. No tässä tulee tämä brittien nimien erikoisuus. Esim pudding voi olla makkarasta jälkiruokaan. Black pudding on verimakkaraa, Yorkshire pudding on leivonnainen ja tälleen. Eli ei olisi pitänyt olla yllättynyt kun Shephard's pie ei ollutkaan mitenkään piirakkaa. Miten se tehdään? Ruskistetaan lampaan jauheliha. Sen pitää olla tässä versiossa lammasta, koska jos se tehdään naudan jauhelihasta, nimi onkin Cottage pie. Elikkäs ruskistetaan liha ja kuulotetaan sipuli ja lisätään porkkanapalat. Sitten lisätään kastikkeet. Oikeassa ohjeessa sanotaan että pitää lisätä lihaliemi kuutio ja Worcestershire kastike. Emme löytäneet gluteenitonta kastiketta joten kastikkeen korvikkeena toimi soija ja ruskea kastikeen yhdistelmä. Ruskea kastike ei ole täällä sama asia kuin Suomessa. Siinä ei ole vehnäjauhoja ja tässä on melassia. Kuitenkin tähän lisätään paljon vettä ja annetaan kiehua itsekseen yli puoli tuntia. Siinä sivussa keitetään perunat.
Kun jauheliha "kastike" on valmis, niin se laitetaan vuokaan pohjalle ja sen päälle laitetaan muussatut perunat. Koko höskä laitetaan uuniin noin 20 minuutiksi. Kokin yllätykseksi meidän perunamuussi oli alkanut ruskistumaan pikkasen. Näin siis pitäisi tapahtua kuulemma. Tämä oli muuten tosi hyvää! Tuota voisin itsekkin tehdä. Tosin omalla budjetilla teen naudan lihasta. Tässä kestää suht pitkään, meillä meni päälle tunti tämän tekemiseen.

Ja yksi lemppari britti ruuistani: Sunday roast! Olen syönyt tätä jo 12 vuotta sitten ja rakastuin ruokaan. Tämä on siis tyypillinen sunnuntai päivällinen tässä maassa. Paistiliha, uuniperunoita, Yorkshire pudding, vihanneksia ja kastiketta. Paistilihan kuuluisi olla yleensä olla kanaa, mutta vaihtoehtoisesti sen voi tehdä vaikka lampaasta. Tätä me käytettiin. Meiltä puuttui Yorkshire puddingit, koska niitä ei saa ihan joka kaupasta gluteenittomana. Tämä jotenkin muistuttaa hieman jouluateriaa, se voi olla syy miksi tykästyin siihen niin paljon jo viime kerralla.

Pitää miun jostain lisätä kuva, eli tässä on pari kuvaa Lontoosta. Viime lauantaina tuli käveltyä Thames joen vartta pitkin ja tämä tuli napattua  matkan varrelta kun oli niin hyvä ilma!

IMG_2121.jpg

 

Ja lisäksi talvista tunnelmaa Lontoossa! Täällä oli viime viikolla suht kylmä kuten kuvasta näkyy. Veikkaan, että miinus asteita oli vain pari, mutta se oli tarpeeksi että maa oli ihan kuurassa! Nyt täällä on taas tosi lämmintä. Oikeasti, talvella ei pitäisi olla 10 astetta lämmintä.. Minua on kielletty täällä kommentoimasta lämpötilaa! Mie väitän aina, että täällä on niin lämmintä kun muut sanovat kuolevansa kylmään..

IMG_2115.jpg