Se kaikista hirvein tuoli koko maailmassa: hammaslääkärin tuoli! Mie jouduin sinne tänään, koska miulla on ollut hammassärkyä puoli viikkoa. Se hammas on tuntunut jo pitkän aikaa, mutta vasta nyt se on alkanut sattumaan. Laitoin kyselyä koordinaatorilleni, miten asiat toimii täällä ja sain vihdoinkin vastauksen ja samalla varasin ajan! Soitin heti lähimmälle hammaslääkärille ja varasin ajan. Kello oli tuolloin 11.30. Ihmeellisesti sain ajan jo 17.15.

Työpäivä meni hyvin, eikä ollut hirveästi aikaa miettiä tulevaa hammaslääkäriaikaa. Ongelmat alkoivat sitten kun pääsin töistä. Minulla on hammaslääkäripelko. Suomessa se oli hallittavissa, mutta täällä ollessa se on kasvanut. Ihmiset joilla on pelkoja ja kammoja, ymmärtävät miten tärkeää turvallinen paikka on. Jos sitä ei ole, niin pelot kasvavat. En tarkoita, että en tunne oloani turvalliseksi Lontoossa. En usko, että joku hyppäisi nurkan takaa ja tappaisi miut. Tarkoitan sitä turvallisuutta, mikä tulee siitä, kun on oma koti, työpaikka ja tukiverkosto. Täällä ollessa miulla ei ole kotia, asun vieraan ihmisen kodissa. Työpaikallani on tällä hetkellä paljon muutoksia ja tällä hetkellä miulla ei ole mitään hajua mikä päivä olen missäkin töissä. Ja miulla ei ole täällä vielä tukiverkostoa. En pysty soittamaan perheelleni kuin Skypellä ja sen järjestämiseen menee aina aikaa. Miulla on kavereita, mutta ei ystäviä vielä. Ystävystyminen vie aikaa, ja olen ollut täällä vasta kaksi kuukautta ja viikon. Lisättynä, että en tiedä minne olen muuttamassa parin viikon päästä! Ei kovin vakaat olot.

No niin, pääsen hammaslääkärille ja yritän sopertaa että sattuu tähän ja pelkään hammaslääkäriä. Tässä vaiheessa miun englannin kielen taidot päättä muuttua erittäin suomalaisiksi. Onneksi miulla oli mukana naishammaslääkäri, joka on kotoisin Ruotsista! Ekana kysyi, että olenko suomalainen, huomasi sukunimen. Nainen jutteli ja rauhoitteli ja kertoi mitä on tekemässä. Mitä hyvät hammaslääkärit tekee pelkopotilailla. Sitten selvitettiin mikä hammas kipuilee. Hoidettiin hommat ja pääsin pois! Tässä vaiheessa eka hoitaja joka tuli vastaan huolestuneena kyselee vointiani. Näytin varmaan aika kauhealta, silmät punaisena itkemisestä ja tärisevänä.

Ja sitten pari faktaa hammashoidosta Briteissä: täällä hammashoidossa on kolme hinta porrasta. Perushammashoito, esim tarkastus, on vaille 20 puntaa. Kunnon hoito, esim paikkaus, jne, maksaa päälle 50 puntaa. Ja isommat hommat yli 200 puntaa. Ihan sama mitä tehdään, nämä hinnat pätee aina. Esim paikkaus tai juurihoito, maksaa molemmat sen 50 puntaa. Hammaslääkäri sanoi kyllä, että juurihoidossa saa parempaa hoitoa yksityisellä. Siis hoito voi onnistua hyvin julkisellakin, mutta paremmat mahdollisuudet yksityisellä. Tämä on omasta mielestä hieman epäreilua. Olen tottunut saamaan hyvää hoitoa (melkein aina) julkisella. Kerran olen käynyt yksityisellä paikkaamassa hampaan ja se hammas muuten jouduttiin vetämään irti nyt kun ajattelen. Hammas, mikä tuotti niin paljon kipua nyt, oli paikattu aikaisemmin julkisella ja kuulemma paikka oli ollut huono.