Tuli mieleen, että mie voisinkin kirjoittaa mikäs on tää EVS homma. EVS eli European Volunteer Service on Erasmus+ projekti. Pääajatus on, että nuoria ihmisiä laitetaan Euroopan sisällä vapaaehtoishommiin. Ja sitten vähän tarkemmin: koko hommassa organisaatiot on kolmessa tasossa: lähettävä, koordinoiva ja vastaanottava organisaatio. Lähettävä organisaatio lähettää nuoria ympäri Eurooppaa. Näitä on muutamaa erilaista Suomessa. Mie olen ollut yhteydessä Hyvärilään ennen tämän paikan saamista ja miun lähettävä organisaatio on Allianssi. Koordinoiva organisaatio en osaa hirveästi sanoa. Nyt on vielä jälellä vastaanottava organisaatio. Miulle se on DePaul. Se on siis organisaatio, joka on hakenut/hakee vapaaehtoista. EVSllä on tietokanta kaikesta tästä. Sieltä voi etsiä eri organisaatioita eri maista, tai haettavia paikkoja.

No niin, kuka voi hakea? 18-30 vuotiaat työttömät nuoret. Projektin tarkoitus on edistää nuoren työllistymistä antamalla työkokemusta. Mie aloitin hakemisen kun olin vielä töissä. Miulla oli määräaikainen työsopimus, minkä takia sain lopulta paikan. Projektissa erityisesti tykätään, jos nuorella on joku syy, miksi ei ole työllistynyt. Niitä voi olla fyysinen vaiva, oppimisvaikeudet, pitkäaikainen työttömyys. Opiskelijat ei voi hakea tähän valitettavasti.

Ensimmäinen askel maailmalle lähdössä on siis ottaa yhteyttä johonkin lähettävään organisaatioon. Sieltä saa hyviä neuvoja etsintään. Paikkaa voi etsiä kahdella eri tavalla. Yksi tapa on laittaa viestiä kaikkiin paikkoihin jotka vaikuttaa kiinnostavilta. Tässä voi kestää tosi pitkään ja jos haluaa hakea esim Britteihin, hakijoita on ihan hirveästi ja vastausta tuskin tulee. Toinen tapa on sitten hakea paikkaan, jossa on haku auki. Mie sain tätä kautta tämän paikan. Löysin hakemuksen paikallisen EVS ryhmän kautta, laitoin hakemuksen, noin kuukauden päästä oli miun haastattelu skype kautta ja muutama päivä myöhemmin, sain tiedon, että paikka on miun! Näitä paikkoja on eri pituisia. Yleensä lyhyin on 2kk ja pisin vuoden. Mie oon täällä vuoden sopimuksella. Ja tosiaan näitä paikkoja on ympäri Eurooppaa!

Sitten alkaakin se vaikein vaihe: lähdön tekeminen. Miun piti tosiaan hankkia englannin kielinen rikosrekisteriote, koska olen töissä alaikäisten kanssa, lääkärin todistus, käydä läpi kaikki paperit sun muut, että kaikki on lähtökunnossa. Muistin jopa katsoa, että passi on voimassa koko tämän vuoden ajan! EVSn hyviä puolia on kanssa se, että miun ei tarvii maksaa matkoja. Projekti antaa rahoitusta vastaanottavalle organisaatiolle matkoihin ja muihin kuluihin. Siellä on erikseen kilometrilaskurit ja muut, miten paljon tukea saa matkoihin. On mahdollista, että itse joutuu maksamaan pienen osan.

No niin, nyt on paikka ja vapaaehtoistyö on alkanut. Lisää hyviä puolia EVSssä on se, että miun ei tarvitse maksaa asumisesta mitään ja miulla on tuki ja turva joka paikasta. Projekti antaa myös rahoitusta asumiseen! Mie saan 60 puntaa per viikossa ruokaan ja muuhun, ja ei tarvitse miettiä mitään tv-lupia, Council taxia, vuokraa, jne. Ja mikä miulle oli iso myyntivaltti oli tuo tuki. Jos miulla olisi DePaulin kanssa mitään ongelmaa, esim ne teettäisi miulla liikaa työtunteja, mie vain otan yhteyttä miun tukihenkilöön Allianssissa ja sanon asiasta ja ongelm ratkaistaa tavalla tai toisella. Miun ei ole onneksi kertaakaan tarvinnut lähettää valitusviestiä Allianssin puoleen. Lisäksi miulla on erikseen mentori, joka ei liity DePauliin ollenkaan ja miulla on DePaulin puolesta tyyppi, johon otan yhteyttä ongelmissa. Tälle tyypille olen monesti laittanut viestiä, esim kysellessä GPstä, hammaslääkäristä, työtunneista ja missä olen milloinkin. Nytkin olen lähetellyt viestiä, koska miun pitäisi olla muuttamassa parin viikon päästä ja en vieläkään tiedä minne. Tämä on ollut usein tyyppi, jolta kyselen käytännön jutuista just esim lääkäreistä sun muista heti alkuun. Miulla ei ollut silloin vielä mentoria, koska ymmärtääkseni nämä kuuluisivat enemmän mentorille. Mitä kaikkea muuta tarjotaan EVSn aikana? Tähän kuuluu myös kielikoulutusta.

Tässä oli ei niin lyhyesti EVSstä!