Mie oon nyt ollut täällä yli vuoden ja on tullut kokeiltua eri gluteenittomia juttuja. Vähän pakko, koska miulla on keliakia. Mie kirjoitin ekan artikkelin gluteenittomuuteen aikoja sitten, ja tässä on nyt vähän jatkoa siihen.

Yksi mielenkiintoinen juttu: täällä on ollut toiminnassa (nyt loppumassa, osin loppunut), että reseptillä saa ilmaiseksi gluteenittomia leipiä ja jauhoa. Diagnoosi pitää olla tästä maasta saatu, eli suomalainen diagnoosi ei olisi tarpeeksi. Jos on paikallinen diagnoosi, niin voi saada pari pakettia leipää ja/tai jauhoja per kuukausi. Ei tarpeeksi, että se ainoastaan riittäisi, mutta kattamaan hinta eroa normaalin ja gluteenittoman välillä. Suomessahan ennen sai päälle 20 euroa kuukaudessa rahaa ajamaan saman asian.

Toiseksi, täältä saa gluteenitonta ruokaa tosi helposti! Itse olen käynyt Leggerossa, Beyond Bread, Ruby's of London, ja kaikki ovat olleet mahtavia! Nämä ovat täysin gluteenittomia tai suureksi osin viimeisen kohdalla. Toistaiseksi en ole vielä käynyt kaupungin toisessa täysin gluteenittomassa ravintolassa, mutta Leggero on ollut aivan mahtava. Olen käynyt siellä kolme neljä kertaa ja se on ollut aivan ihana! Kaikki on gluteenitonta, eli voin valita ihan mitä haluan. Se on italiainen ja sieltä löytyy aina mielenkiintoisia ruokia kokeiltavaksi. Paitsi ehkä ei vauva mustekala.. Siihen ei ihan miun kokeilun haluni riitä. Jopa miun vegaani kaverini löysi sieltä useamman vaihtoehdon!
Ruby's of London on suht pieni leipomo jossain päin Lontoota. Toistaiseksi itse olen löytänyt heidän kakkuja Greenwichin torilta. He tekevät kakkuja, muffinsseja ja donitseja. Kaikki tuotteet eivät ole gluteenittomia, mutta tuotteet ovat myös vegaanisia, vähä sokerisia ja erittäin hyvän makuisia! Näitä tuotteita saa joko menemällä torille, tilaamalla itselleen kotiin tuotavaksi tai ostamalla Leon ravintoloista!
Isoiksi suosikikseini itselleni on tullut tässä kaupungissa Honest Burger ja Pizza Express. Honest Burger on hampurilaisravintolaketju, jossa on aina valittavana tietyt vaihtoehdot, plus vaihtuva erikoisateria. Pääasiassa ateria on ranskalaiset, hampurilainen ja juoma, mutta valittaessa voi myös saada sipulirenkaita. Mikä tekee tästä paikasta itselleni mieluisan, on että ranskalaiset on heidän itse tekemiään ja vaikka he tekevät samassa rasvassa sipulirenkaat ja ranskalaiset, heidän sipulirenkaat on gluteenittomia! Heidän sivulla sanotaan, että koska keittiö on sama molemmille, he eivät voi taata täysin gluteenitonta ateriaa, mutta miulle selitettiin, että he ottavat asian tosissaan ja kun he tekevät gluteenittoman hampurilaisen, kokit ottavat erilliset hanskat siihen hommaan ja ovat varovaisia. Tämä ei ole kuin McDonald's eli ruoka ei ole halvinta, mutta paljon paremman makuista!
Pizza Express on kanssa kestosuosikki omasta mielestäni. Se on saanut merkinnän Celiac UK organisaatiosta, eli he ovat saaneet koulutuksen keliakiasta ja miten estää vahingot gluteenin kanssa. Celiac UK valvoo keliaakkojen oikeuksia ja antaa koulutusta ja merkintöjä paikoista missä he ovat käyneet ja mitkä pitäisi olla hyviä. Mie erityisesti tykkään juuri tästä paikasta. Siellä on useampia vaihtoehtoja, esim. risottoja ja salaatteja, mutta myös pitsoja ja taikinapalloja! Ja tässä on yksi syy miksi erityisesti tykkään tästä paikasta: gluteenittomat, ja muut erikoispitsat, tuodaan mustalla alustalla. Gluteenittomat pitsat tulee mustalla leikkuulaudalla ja taikinapallot tulee mustaraitaisella lautasella ja mustalla servetillä. Tämä ehkäisee vahinkojen tapahtumista. Huono puoli on, että pitsa ja taikinapallojen määrä on pienempi kuin normaalin, mutta erityisesti nuo pallot on paljon nätimpiä kuin normaalit ja isompia vaikka niitä on vähemmän.

Jos jossain täällä näkee Celiac UK merkinnän ravintolassa, niin se tosiaan tarkoittaa, että he ovat käyneet siellä, kouluttaneet henkilökuntaa ja todenneet, että heillä on sopivat puitteet keliaakikoille sopivan ruuan tekemisessä. Ja jos on tulossa Lontooseen tai yleensä Britteihin vierailemaan, niin kannattaa vierailla Celiak UK sivulla, mistä löytyy paljon hyvää tietoa paikallisesta keliakia kulttuurista, sopivista ruuista, ravintoloista, jne. Mie olen myös käyttänyt sivua Celiac Plate, mistä löytyy listoja ravintoloista ympäri maata. Siellä on listattu kahdella tavalla, Celiak UK maininnan omaavat paikat, plus paikat mitkä tarjoaa gluteenitonta ruokaa.

Miulla kesti melkein vuosi kirjoittaa näitä ylös.. Mie pyrin ensi kerralla kirjoittamaan enemmän itse ruuista mitä voi ostaa täältä kaupoista, leivistä, jauhoista, ja muusta. Siihen vielä yritän saaha kuvia liitettyä!